Про проєкт «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля»

Назва проєкту

Чому, власне, така назва проєкту?

Пояснення досить просте, хоч сама назва виникла не одразу, а викрастилізувалась у процесі роботи над збором і опрацюванням інформації.

Автор проєкту народився і виріс в с. Жнибороди, перший сайт був саме про моє рідне село. Звідси перша частина назви.

Перші кроки дорослого життя автор провів, навчаючись в Бучачі. Другий етап становлення сайту — завдяки розмові з учителем історії і краєзнавцем із Золотого Потоку Іваном Антоновичем Ружицьким, плавно перейшов в сайт не тільки про моє рідне село, а про Жнибороди і всю Бучаччину.

Нарешті, після створення сайтів «Бучач у світлинах» і «Тернопіль у вишиванках» поступово виникла думка об’єднати їх разом заради кращого функціонування і поширення інформації в мережі інтернет і на теренах краю.

В одну прекрасну зоряну мить (в таку ж чудову вересневу ніч) сама собою з’явилася назва: історико-краєзнавчий проєкт «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля». Назва мені настільки припала до серця, що далі міркувати над нею не було сенсу.

Ось так вся моя тогочасна праця над збором і розміщенням інформації в інтернеті набула рис реального і цілісного проєкту.

Ще один аспект назви: «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля» — це не тільки і не просто назва, це шлях становлення автора проєкту в житті, шлях успіхів і невдач, радощів і розчарування. Був момент, коли я вже майже залишив Тернопілля, хотів переїхати в інше місце, але... не зміг.

Рідна земля — єдиний корінь, який ще живить мою зболену душу і зранене серце. Тут починається і закінчується для мене Україна. Вона мене не розчарувала, як багатьох моїх земляків, що нарікають на неї. Я не вимагаю від неї більшого, ніж можливості жити саме тут, а не де-інде. І для неї, і заради її майбутнього прагну зробити все, що можу, не чекаючи на особливу винагороду...

В останніх абзацах я дещо відкрито описав свої емоції та переживання. Можливо, не варто було так відверто оголювати свої почуття, бо є в моєму житті й багато темних сторінок (хто мене знає особисто, може напевно вказати на чимало моїх поганих якостей і рис характеру), але хай вони залишаться в минулому: майбутнє потребує світлих почувань і поривань.

І якщо моя відвертість зворушила когось із Вас, відродила в серці тимчасово погаслу любов до рідної землі — використайте шанс і теж зробіть щось вагоме і корисне для неї. І, власне, не так для рідної землі, як для себе, свого майбутнього і майбутнього своїх дітей.

Бо скільки би грошей не було у Вашому гаманці і якими статками матеріальними ви б не володіли — без любові все перетвориться в прах і тлінь, чим воно і є у вимірі Вічності.



Коротка історія проєкту

І етап
Стара версія

2007.01.14 — Ідея створення сайту.

2007.01.19 — Зарезервування доменнного імені на порталі narod.ru, перші пробні сторінки.

2007.01.20-13.02 — Поступове наповнення сторінки інформацією та фотографіями.

2007.02.13 — Повна зміна дизайну і структури сайту.

2007.03.29 — Oновлення веб-сторінки. Всі сторінки (здається) вже оновлено з урахуванням нової концепції структури та дизайну. Додано нові фотографії. Покращено навігацію. Виправлено побачені під час попередніх перевірок помилки.

ІІ етап
Нова версія

2007.06.09 — Зарезервування доменнного імені нової версії веб-сторінки на порталі narod.ru, перші пробні сторінки.

2007.06.09-20 — Наповнення веб-сторінки інформацією.

2007.06.20 — Офіційне відкриття веб-сторінки для перегляду.

2007.06.23 — Закінчено роботу з дизайну та перевірки сайту.

2007.08.10 — Відкрито новий сайт «Бучаччина у світлинах», який став складовою частиною проєкту «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля».

2007.08.29 — Відкрито новий сайт «Тернопіль у вишиванках», який став складовою частиною проєкту «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля».

ІІІ етап
Початок розвитку історико-краєзнавчого проєкту

2007.11.20 — Основний сайт зазнав суттєвих структурних змін: змінено спосіб подачі матеріалів, покращено код сторінок для більш якісного перегляду для користувачів Інтернету, а також для користувачів дискової версії проєкту, покращено дизайн та навігацію.

Протягом грудня 2007 — травня 2008 сайти проєкту були суттєво наповнені великою кількістю нової інформації. Автором проєкту проведено ряд рекламно-просвітницьких заходів з метою ознайомлення краян з уже зробленим і перспективою розвитку проєкту.

17 квітня 2008 року в Бучацькій бібліотеці відбулася презентація проєкту, на якій запрошені краєзнавці, вчителі, учні могли безпосередньо ознайомитися з проєктом і поспілкуватися з автором.

Завдяки функціонуванню польської частини на основному сайті відбувся контакт з кількома нащадками колишніх мешканців села Жнибороди, які зараз мешкають у Польщі. Це значно прискорило пошук інформації про долю корінних жниборідців у довоєнний період, а також збільшило кількість запитів на польський сегмент і поширення інформації про наш край на теренах Польської республіки.

З метою поширення зібраної інформації серед краян, які не мають доступу до всесвітньої мережі, автор почав розповсюджувати цей проєкт у школах Бучаччини.

ІV етап
Проєкт розправляє крила

Протягом червня 2008 року автор ще раз переробив основний сайт, змінивши його структуру, дизайн і стиль викладу матеріалів.

Маючи за плечима вже півторарічний досвід у веб-програмуванні, автор в оновленій версії "полегшив" вагу сторінок для більш якісного і швидкого доступу до відповідних матеріалів проєкту.

В цей період автор відвідав багато сіл Бучаччини, побував на різноманітних заходах, зустрічався з багатьма людьми, внаслідок чого назбирав багато цікавої і корисної для розміщення на сторінках проєкту інформації.

Тисячі світлин міста Бучача і краю будуть поступово розміщуватися на відповідних сайтах проєкту: «Бучач у світлинах» та нововідкритому в останні дні червня сайті «Бучаччина у світлинах».

Наразі у планах відкриття сайту «Тернопіль у світлинах», на якому будуть розміщені світлини самого міста (частина з них була на старій версії сайту «Тернопіль у вишиванках»).

V етап
Реорганізація

2008.11.07 — У зв’язку з реорганізацією проєкту, відсутністю зацікавлення розвитком сайту «Людина року на Тернопільщині» зі сторони організаторів конкурсу і малою кількістю відвідувачів, сайт скасовано (він існував з 10 лютого по 7 листопада 2008 року). Інформація про номінантів конкурсу перенесена в розділ «Тернопілля» на основному сайті.

Протягом листопада було проведено реорганізацію інформаційного порталу «Почапинці — Забойки — Драганівка».

VІ етап
Новий погляд

2009 рік.

Протягом вересня-грудня автор по-новому форматував сторінки і додавав нові матеріали на сайт.

З листопада на сайтах проєкту автор започаткував новий сегмент у проєкті — відеофайли про село Жнибороди та Бучаччину.

З 1 жовтня 2009 року основний сайт проєкту почав працювати за новою адресою zhnyborody.te.ua.

З 7 жовтня 2009 року також почав працювати за новою адресою сайт «Тернопіль у вишиванках» — topilche.te.ua.

З 4 квітня 2009 року відкрито для огляду новий розділ розділ сайту — «Жнибороди у світлинах».

2011 рік.

10 березня відновлено інформаційний портал «Почапинці і Забойки» на новому хостингу, з новою адресою zaboyky.elitno.net і новими можливостями.

Створено профілі на

Пікаса:

«Село Жнибороди Бучацького району»,
«Бучаччина. Бучацький район»,
«Тернопілля. Тернопільська область»,
«Місто Тернопіль та інші світлини»,

Фейсбуці:

«Село Жнибороди Бучацького району»,
Микола Василечко («Місто Тернопіль та інші світлини»),
«Бучаччина. Бучацький район»,
«Тернопілля. Тернопільська область»;

12 лютого з ініціативи автора проєкту за активної підтримки жителів села відбулося святкування 575-річчя першої писемної згадки про Жнибороди. Про це — в розділі Публікації за 2010-ті роки.

VІІ етап
Динаміка

2012 рік.

11 січня 2012 створено профіль села ВКонтакте. Ліквідований 10 січня 2013 року.

19 січня 2012 — перше 5-річчя проєкту!

З квітня 2012 року сайт «Тернопіль у вишиванках» оновлений під динамічну систему управління і почав діяти за новою концепцією як сайт «Топільче: про Тернопіль і тернополян», на якому розміщаються авторські публікації про історичний і сучасний Тернопіль.

Протягом року оновлюється основний сайт проєкту «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля».

15 серпня основний сайт проєкту переведено на оновлену динамічну систему. Але ще триває оновлення матеріалів.

2013 рік.

11 липня сайт «Топільче» переведено на платний хостинг.

15 липня основний сайт проєкту «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля» переведено на платний хостинг.

17 липня закрито сайт «Почапинці і Забойки». Причина: байдужість місцевих сільської адміністрації, школи і незацікавленість мешканців цих сіл у розвитку сайту.



Автор проєкту

Микола Василечко

Микола ВасилечкоНародився 22 липня 1974 року в селі Жнибороди Бучацького району в сім’ї селян.

У 1981-1984 роках навчався в Жниборідській початковій школі (1-3 класи).

У 1984-1989 роках — у Берем'янській восьмирічній школі (4-8 класи).

У 1989-1994 роках — у Бучацькому радгоспі-технікумі (нині Бучацький аграрний коледж).

Комп’ютерну справу опановував у 2001 році на тримісячних курсах у Технічному коледжі Тернопільського державного технічного університету.

З того часу мешкаю в Тернополі. Співпрацюю з українськими засобами масової інформації.

Неодружений. Захоплення: кросворди, історія рідного краю, література, фотографія, комп'ютер та Інтернет.

Крім сайтів цього проєкту був співавтором розробки сайту газети «Вільне життя плюс» і з початку його запуску 16 квітня 2009 до 15 квітня 2011 року — адміністратором.

Контакти

Зв’язатися зі мною можна через соцмережу Фейсбук або електронні пошти:

zhnyborody равлик gmail.com
mykola.vasylechko равлик gmail.com
wasmikola равлик ukr.net

[Інф.: 19.01.2007. Оновл.: 11.10.2015]

У вас недостатньо прав для написання коментарів