Село Сокілець Бучацького району

Село Сокілець Бучацького району Тернопільської області



Коротка інформація про село

СОКІЛЕЦЬ — село в Бучацькому районі. Підпорядковане Миколаївській сільраді. Розташоване на правому березі р. Стрипа, за 25 км від райцентру і найближчої залізничної станції Бучач. Населення 268 осіб (2007).

Відоме від 14 ст. Діяли «Просвіта», «Луг» та інші товариства, кооператива.

Є церква Покрови Божої Матері (1635, дерев’яна; збудували монахи). У церкві є старовинне Євангеліє (куплене 1631, про що свідчить напис на ньому; повторно оправлене 1850 і 1935 рр.). Насипано могилу Невідомому солдатові (1985). Працюють ЗОШ 1 ступеня, клуб, бібліотека, ФАП, торговий заклад.

Поблизу села виявлено археологічні пам'ятки пізнього палеоліту; є пам'ятки природи — Сокілецька колонія чапель та Сокілецькі водоспади.

В. Гладун, Й. Свинко, В. Уніят.

СОКІЛЕЦЬКА КОЛОНІЯ ЧАПЕЛЬ — зоологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташована поблизу села в квадраті 71, вид. 20, 21, 27 Язловецького лісництва Бучацького держлісгоспу в межах лісового урочища «Язловець». Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради №131 від 14.03.1977. Перебуває у віданні Тернопільського обласного управління лісового господарства. Площа 7 га. Під охороною — колонія сірих чапель, яка існує близько 80 р.

І. Леньків.

СОКІЛЕЦЬКІ ВОДОСПАДИ — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташована поблизу села в квадраті 75, вид. 1 Язловецького лісництва Бучацького держлісгоспу в межах лісового урочища «Язловець», у долині потічка, що починається із джерела в селі. Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради №131 від 14.03.1977. Перебуває у віданні Тернопільського обласного управління лісового господарства. Площа 1 га. Під охороною — каскад водоспадів, що мають наукову, естетичну і пізнавальну цінність.

І. Леньків.

Джерело:
Тернопільський енциклопедичний словник, т. 3, Тернопіль, 2008.


Покровська церква у с. Сокілець Бучацького району збудована в 1671 році коштом Брацлавського воєводи Яна Потоцького на місці давнішої монастирської, яку разом із монастирем знищили кримські татари.

Церква дерев'яна, тризрубна, поставлена на кам'яному цоколі. Складається з майже квадратної в плані нави, до якої із заходу і сходу примикають теж майже квадратні, але менші за розмірами зруби бабинця і вівтарної частини. Всі зруби основної висоти. Піддашшя навколо споруди опирається на дерев'яні стовпчики. Дах над центральним об'ємом увінчаний маківкою.

(стор. 85)

Богдан АНДРУШКІВ.

Джерело:
збірка «Гріхи наші», Матеріальна краса духовності на Тернопіллі, Т. «Лілея», 1997.



Сокілець із супутника

або дивіться збільшену мапу на сайті www.maps.google.com

[Інф.: 28.07.2008. Оновл.: 13.08.2012]